關於近來的所謂*討論文*, 原文 reply yrtekx 的, 但都想和大家分

灌吧!拼命地灌吧!

版主: 火狗

MAX
聯繫:

關於近來的所謂*討論文*, 原文 reply yrtekx 的, 但都想和大家分

文章 » 2007-09-16, 19:24

討論都要基於同一個主題和層面下先有得討論啦

原本我唔想出聲的 (因為 player 的心聲係比火狗的人看而唔係比我看)
don 都唔知自己想點咁又點討論!!
佢自己都 get 唔到個 main problem 係乜......

人人都識講什麼什麼唔好 ga 啦
佢講的 solution 根本 soft 唔到 problem, 然後人地講 reason, 佢又聽唔到 wo!!!
and
我最不滿係發文的人不做 research, 又堅持己見, 咁樣係討論咩???
唔識做 research 都算啦!!! 人地話埋比佢聽佢都唔看,
唔識看英文??? yahoo 都有查字典啦!!!

佢遇到的事情每個有玩 mmo 的 player 都遇過啦
但佢自己覺得 mmo 係要咁玩的, 咁有乜辦法呀??
唔係要教埋佢點打機嘛!?!?

咁都係其次
仲要開始講到火狗的 game 冇人玩係火狗技術低令人玩唔到咁
貼文又冇聲明出處
連 ram 同 rom 都搞唔清就 post 文出來!?!?!? 咁算點呀??
佢自己唔識去查証緋雪千夜的 ***硬件要求*** 嗎??
唔識去看看其他玩到緋雪千夜的 player 所遇到的問題嗎??
咁叫討論???
叫搗亂下嘛??? ( 我估 jar, 我地唔會知佢到低諗緊乜 )

火狗的 game 向來都熱誠十足ga啦??
有玩過火狗 game 的人都覺得火狗的 game 比其他game多內容好多 ga!!!
似緋雪千夜咁
根本就係一隻 game 做左三隻 game 的份量先出街
就係怕 player 冇野玩, 好快玩完 >>>( 雖然唔一定好玩!!! )
但如果咁都唔叫由 player 角度出發, 咁乜咩先係由 player 角度出發呀???
係咪要好似 don 咁 set 定一個玩法
然後話比人聽咁樣就好好玩啦咁???
咁同*一周*, *忽周*, 等等媒体又有什麼分別????

你地話要由 player 角度出發去諗 game design
又有冇諗諗一般 player 點解要來要去都係那 d 野呀??
唔係又要好似電影咁, 看十年港產鬼片先知什麼叫低級片呀??
消費者唔識選好野, 想做好野的人又點生存呀??

各位係唔係都有看火狗 blog 嘛???
有冇看到一個留言的意思係*火狗冇錢唔好發夢*呀!!!
簡直荒天下之大謬!!!!!!!!!!!!!!
發夢都要錢???????????????????

**究竟係發夢的人看唔到現實**
**定係消費者唔識欣賞火狗追求夢想的努力和熱誠呀**

消費者真係搞清楚自己想要什麼未呀???
我打左咁多字, 我真係好懷疑究竟呢度有幾多人看得明!!

MAX

文章 » 2007-09-16, 19:40

放心, 呢度好多人都睇左好耐. 只系忍住唔出聲.
明眼人都知咩事. :lol:

頭像
~肥仔德~
初業

文章~肥仔德~ » 2007-09-16, 19:44

我同意樓主既說法,但是你激動左d :?
事實上don真係個概念很有問題(人誰沒錯,他只是沒有讀電腦,又唔知火狗工房
背後努力),但是我最討厭他日日提出沒有真實問題,只會強迫人接受
圖檔

頭像
雪千夜
角業

文章雪千夜 » 2007-09-16, 19:45

我睇得明...
"那個人"(名唔打出黎了,不過應該知道我講的係誰吧)發的討論帖的確有點離譜
game都未出,我相信現在討論太早了吧,等出了才討論都唔遲
online game有很大的空間改進,就算差的話還可以改
我玩的online game唔係太多,所以冇去討論

今天睇到硬件那篇真係有d過份...
我自問我的電腦知道識也唔係太叻
但係我分到RAM同ROM
就連三年前的電腦都玩到火狗的遊戲
咁邊度技術差啊!?

"火狗冇錢唔好發夢"這句話也講得出
要問下你真的喜歡火狗嗎?
你唔喜歡火狗我們唔會勉強你,但請你唔好講太難聽的話!!

雖然我認識火狗唔係好耐,但我從愛神餐館2感受到他們的熱情...
很難搵到像火狗這麼好的遊戲了...
連我身邊的朋友都稱讚火狗的遊戲
如果下次的cw或動漫節佢地有份參加的話
我一定會拜托家人比我去

頭像
~肥仔德~
初業

文章~肥仔德~ » 2007-09-16, 19:51

我諗都係時候找版主傾下,係唔係要設立灌水版版主
,禁止無意義言論呢?
圖檔

don
百業

文章don » 2007-09-16, 20:43

"火狗冇錢唔好發夢"我冇講過啊.........5555........我有睇回覆ga.........5555.........我冇強逼大家接受啊.....555......(痛哭中.......)

MAX
聯繫:

文章 » 2007-09-16, 20:53

don 寫:"火狗冇錢唔好發夢"我冇講過啊.........5555........我有睇回覆ga.........5555.........我冇強逼大家接受啊.....555......(痛哭中.......)

呢編野你看唔明的算擺啦

don
百業

文章don » 2007-09-16, 21:23

話說回來討論討論下,有時會離題,講下其他,如鍛煉系統講到去皮勞度的問題

紀林啊,你去了那裏,跟你討論很有意思啊
最後由 don 於 2007-09-16, 21:26 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
雪千夜
角業

文章雪千夜 » 2007-09-16, 21:23

don 寫:"火狗冇錢唔好發夢"我冇講過啊.........5555........我有睇回覆ga.........5555.........我冇強逼大家接受啊.....555......(痛哭中.......)

......唔係話你呀!!!
空隔左那麼多行...
請不要隨便誤會...

MAX
聯繫:

文章 » 2007-09-16, 21:42

don 寫:話說回來討論討論下,有時會離題,講下其他,如鍛煉系統講到去皮勞度的問題

紀林啊,你去了那裏,跟你討論很有意思啊

你呢段野 off 左我個 topic wo!!

MAX
聯繫:

文章 » 2007-09-17, 01:36

講到遊戲應以好玩為主......
其實係多重標準,
每個人都唔同,
有人愛玩 美少女夢工場, 三國無雙等等...
有時會聽到愛玩 360 or ps3 的玩家不愛玩 wii,
話 wii 騙錢什麼什麼 (我都會咁講^^;;)
然後我公司的女同仕會話 wii 好玩啊,
見佢地玩得一 d 都不高分, 又唔係太識玩,
但就可以笑足整個下午...

我自己有 360, ps2, 沒 wii......
但我在公司玩過孖宝 party
只係一個大富翁 base 的 game, 然後每 round 都入一次不同的 mini game...
老實講隻game 正版賣 3xx,
如果佢唔夠20隻 mini game 的話我會覺佢騙錢...
不過原來有 4x 隻 mini game,
我想話佢騙錢都講唔到口...

相反, wii 出左嘉連華...係 mini game base,
得 1x 隻 mini game, 賣3xx,
這個簡直就是欺騙玩者的金錢....

但以上兩隻我的女同仕們都玩得很高興......

理所當然地,
火狗的 pc 平台的 game 未必可以滿足曬所有的玩者
然後咪有人常常會講呢:

**唔做 marketing research 隻 game 點會買得好呀~~**
**要做 research 知到 player 要什麼先會好賣嘛~~** something like that~~

前排咪聽任記的邊個邊個話什麼藍海市場的~~
簡單意思就係做人地未做過的 market
當然以現在的角度來看任記是成功了~~賺錢了~~
但做人地未做過的 market 唔係一樣有很大的風險嗎??
ps3都係 blue-ray, 但以現在的角度來看 ps3 失敗了~~
成功後當然可以耀武揚威, 失敗後就會被人忘記
呢個事實相信冇人會反對吧~

咁以呢個 marketing 的理論來講係唔係有 d 自相柔楯呢?? (當然我冇讀 marketing 我唔知啦)
以任記為例:
1)做 research 知到了一個藍海位置出現
2)做 research 知到這個位的某些人很愛玩体感 game
3)決定用 wii 的体感 control 來打這個市場
4)然後成功...
咁佢地就做自己野而成功了...

我公司年幾前都學人講藍海 marketing (邊間我唔講得, 係商業秘密)
做了部遊戲機出來, 沒有上一部主機的賣數咁好,
結果大形連鎖商不入貨......然後這個幾千萬的投資就沒有了,
主機就放在艙內等封塵......
這個 case 我公司的藍海就失敗了.

問題就係, marketing 上你只會抽一部份的人來做 research
那一部份的人又怎能代表曬所有人呢~~
那一部份人覺得好玩的野點能夠代表比佢地所代表的 4 -5 倍的人數的喜好呢???
至少在我來講我唔覺 marketing 一定準囉...

做遊戲當然要以好玩為主啦
不過遊戲的 scale 很太, 要有很多不用介別的人一齊合作先會成事
(例如 graphic, game design, programming, marketing....主要這四個大類吧)

不如又例些較少的例子先吧
寫小說啦, 寫小說係創作相信沒人反對吧!!
我唔相信每一個作家都係做過 marketing 先寫, 總唔會個編輯叫個小說家改乜就改乜......然後買家和 fans 會話, 小說至緊要故事緊密啊, 之類之類......marketing 都係其次咁... 因為作家有自己的表達方法去感動觀眾, 強跟 market 會冇自己特色~~

不如又講電影吧, 拍電影算入創作類相信也沒人反對吧!!
無間道係咪一般看開港產鬼片的消費者想要的東西嗎??
唔講無間道, 講大隻老呢~~ 唔講大隻老, 講金雞吧~~ 仲有好多好多例子
你話佢地係咪看開港產鬼片的人會看的野?? 一定唔係囉,
但又覺得好看 wo, 因為制片人用盡腦汁去點樣感動你, 令你地身同感受, 代入故事等等...

寫小說係創作
拍電影係創作
感大家會不會覺得做遊戲都是一種創作??

有人會話, 做 game 比人玩, 點算係創作呀~~
做 game 教壞 d 小朋友唔去讀書, 係毒藥啊咁~~
現在 d game 咁暴力, 會教壞 d 小朋友亂陏手腳啊咁~~

咁我又會去問, (我以緋雪千夜做例吧~~^^;; 當幫火狗賣廣告)
緋雪千夜裏:
有好多個女角, 每個女角都成十幾萬字 story 去感動玩家, 咁算唔算創作??
game 內的城就算係四季都有不同的 bgm, 令你有季節的感覺, 咁算唔算係創作??
每個場境都由 graphic designer 好辛苦好辛苦咁 building 出來, 然後還要畫 texture 貼 texture, 令遊戲帶玩家到每一個地方都有新鮮感, 咁又算唔算創作??
人物的每個動作和技能都表現出佢地的性格, 背影, 等等, 咁又算唔算創作??

然後所有的這些東西由 programmer 組合起來先成為一隻遊戲......
簡單 d 來講這是一個可以比 player 選擇的小說故事 or 電影情節...
咁樣又可唔可以叫做感動到 player 呢??
以小說和電影來講的感動觀眾
咁在遊戲角度來講是否可以叫感動 player 為之***好玩***呢 ???

咁的情況下,
你地買小說願意比錢,
看 movie 願意比錢,
點解玩 game 唔洗錢?????

點解看小說就唔會教壞人,
看戲唔會教壞人,
下棋唔會教壞人,
只有打機一定會教壞人?????

如果遊戲係創作的話
點解外國和日本的玩家可以接受到咁多變化, 咁多種類的遊戲, 例如*蚊*,*塊魂*, 等等好玩的遊戲, 你估日本和外國會冇盜版??
香港, 台灣, 大陸, 韓國遊戲開發商全看 marketing 做人, 做曬 mmo 唔做單機???
什至要做到隻 game 免費來搶客???? 然後在免費的情況下仲要怶 player 話悶??? 唔好玩???

當然我都知自從mmo出現後單機好難做, 其實每個地方都係,
但日本, 外國等等都還有單機出, 而且也有賣得好好的, 賺錢的
點解就係亞洲的單機沒得做??????

我唔想做多餘結論,
因為每個人的心裏都有不同 answer,
我唔想指定什麼是對什麼是錯, 咁樣沒意義的....

這個也只是我個人意見的分享
我也沒做過很多 research,
所以希望唔好出現些什麼*我點醒你啦*的回應
咁係沒意義的...

MAX

文章 » 2007-09-17, 04:02

我被星感動了~( :D 拍手)

遊戲應以好玩為主

盲目跟marketing 出來的東西永遠唔會得到高評價
高評價又唔等於賣得好
賣得好又唔代表遊戲會好玩, 因為有過千過萬種玩家, 而且唔同時間有唔同要求.

就我自己來說由於唔中意駕駛, 所以就算是如何好玩的車game我也不會玩的.
但我不會說車game是爛game嘛, 只是唔岩玩而已.

正如星所說, 遊戲是一大班人的集體創作. 學會欣賞 "點解呢度個機關甘o既?" "原來系想表現某d野" "d 壞人原來後面有個悲慘故意架?" 相信比只會批評令自己更快樂, 學到更多.

就我自己身邊的朋友而言, 就同時有這兩種人

一個是, 每隻遊戲都罵, 又會長篇大論地說什麼地方做的不好, 甘甘甘改就會好玩...
彷彿世界上只有他寫出來的遊戲才會好玩. 越是大作越罵, 但我發現他從來沒有玩完整個遊戲. 當然什麼細節更看不出來.

另一個幾乎是什麼game 都可以找到地方稱讚一番, 由系統細節到一些平時很少人注意的地方. 還經常跟人分享這隻game如何如何玩到樂趣之類.

哪一個在享受遊戲?

life is short, play more~~ :lol:

頭像
ugm
初業

文章ugm » 2007-09-17, 07:50

星さん,我被你完成感動了(熱淚中 :D
don根本沒有主觀點,只是想到甚麼就說甚麼,而且他的各方面知識非常貧乏,令到大家都可以有機會反駁don的論點.
但最令我憤怒的事是佢話火狗,火狗對電腦的需求已經低過很多電腦遊戲,比較在日本方面要求更高
而身為player,don根本不懂得遊戲,遊戲的玩法,系統等等,點解世界上有這麼多人俾錢去玩遊戲,原因則很簡單希望自己開心。而不是像don對遊戲諸多無理的要求,你喜歡的東西未必有人,而且一間公司一定會考協到市場需求,動向,價值等等,做出符合大部份人口味的遊戲,就拿傳說中在本年5月發售的SHINNING WIND來說吧,在發售前有不少的高評價原因有二,一是以前作SHINNING TEAR作基礎,而且加入大量新元素,二是強大的聲優陣容,但這隻發售後被人罵得一文不值,原因是故事太差了和最後的結局是不是結局。所以PLAYER玩遊戲會由四方面去看會不會去玩,1.故事2.公司OR設計人員(包括畫師,音樂人)3.遊戲類型4.畫面,音樂,遊戲元素
一般人玩都會由這4個點去決定玩不玩,但我見don只有3,4這兩點

而吉所說的"每隻遊戲都罵, 又會長篇大論地說什麼地方做的不好, 甘甘甘改就會好玩...
彷彿世界上只有他寫出來的遊戲才會好玩. 越是大作越罵, 但我發現他從來沒有玩完整個遊戲. 當然什麼細節更看不出來."這是小白和高手之間的分別,但這些人永遠不會完全享受到真正的遊戲,而don就是這種人,不過他是小白那一種。
很好!很黃很暴力!GJ

丁丁2號
初沐

文章丁丁2號 » 2007-09-17, 22:27

我都被星兄感動了~~ :D
我本來係呢個討論區潛水隊員,但最近個位don o既一堆"偉論"搞到唔出聲唔得!
其實don只不過是一個見"online"呢個英文字雙眼先識發光o既人....
你估佢真係有玩咁多野咩.....
佢其實連火狗工房係乜佢都唔知啦!
是但一間公司有"online"呢個字你估佢唔會又咁樣發表偉論咩....

don佢依家開d post同炸版跟本冇分別 :lol:

MEMEME
初業

文章MEMEME » 2007-09-17, 23:25

見咩online丫...佢根本就未比錢玩還遊戲
睇下TC出左之後要比錢佢會唔會臭罵
唉...佢根本係炸版

頭像
E-xon
千業

文章E-xon » 2007-09-19, 11:27

為表我心裏嘅感覺,
我捐了火狗幣給星。
(雖然唔知係咩)
我頂又拆樓?好嘈呀!!!

頭像
萬柳居下人
千業

文章萬柳居下人 » 2007-09-20, 00:37

我沒空看畢所有留言, 但看到星提到 marketing, 我也分享一下

我聽過某教 marketing 的 professor 說過

You can't make everyone happy, but you can make someone very happy.

這適用於商業策略, 也適用於做人處事. 我認為諸位 (包括火狗) 可以細心想想
痴漢之系譜

享樂者 -> 研究者
        + -> otaku
消費者 -> 消費狂   +  -> 電車男
    沒女人緣者 -> 毒男    + -> 電車痴漢 -> 最終痴漢電車 ?!
           色情狂 -> 痴漢

頭像
kuok1234
初業

文章kuok1234 » 2007-09-20, 03:38

萬柳居下人 寫:我沒空看畢所有留言, 但看到星提到 marketing, 我也分享一下

我聽過某教 marketing 的 professor 說過

You can't make everyone happy, but you can make someone very happy.

這適用於商業策略, 也適用於做人處事. 我認為諸位 (包括火狗) 可以細心想想

說得好
中 target,又令 target 開心就是好 game

說到"火狗冇錢唔好發夢"
話時話,火狗開業多年,到現在我也覺得是香港遊戲愛好者的一個夢,而這個夢可以化為現實
就如 kanon 中的一句 "我們都話在這剎那的奇積之中"
火狗從來都不是很有錢,但一直都在發"夢"
夢想的"夢"

最後說一句,樓主萬歲
應該說中了很多人的心聲
應該說中了很多支持火狗的人的心聲

捐火狗幣??
又什麼用??
這裡又不能買"零食" XD
圖檔

回到「灌水版」

誰在線上